Çfarë janë “Javelin” dhe “NLAW”, a,rmmët që Serbia thotë se Britania ia ka dhuruar Kosovës të premten.gjith Mediat serbe kanë raportuar se Britania e Madhe është duke e furnizuar me a,rmmë Kosovën.

Ky dyshim i pakonfirmuar nga autoritetet britanike dhe kosovare, duket se ka shqetësuar shumë Serbinë, e cila në anën tjetër dhepo ar,maattoset nga të katër anët.

Media serbe Novosti, sot ka raportuar se një avi,on ushh,ta rak i forcave ajrore britanike, që ka ateruar së fundmi në Prishtinë, ka realizuar dërgesën e ra,ketave anti-ta,nnk “Javelin” dhe “NLAW”, të cilat po përdoren edhe nga Ushh,tri,a e Ukk,rai,nës kundër forcave ru,se, si donacion nga shtetet perëndimore.Bëhet fjalë për ra,ketat efikase anti-tanik që i kanë ndihmuar forcave ukk,rai,nase për t’i fituar disa beteja.

“Javelin” është një prej a,rmm,ëve më të sofistikuara në botë, që përdoret për shkatërrimin e ta,nnkeve. Bartet në supe dhe qëllon cakun në mënyrë auto,matike pas lansimit, duke i mundësuar bartësit që të mbrohet dhe të evitojë kundërsuImet.

Duke përdorur një profil të harkuar në krye, Javelin ngjitet mbi objektivin e tij për shikueshmëri të përmirësuar dhe më pas godet aty ku caku është më i dobët. Për të qëlluar, gjuajtësi vendos një kursor mbi objektivin e zgjedhur.

Njësia e lëshimit të komandës më pas dërgon një sinjal të kyçjes përpara lëshimit të ra,ketës. “Javelin” mund të gjuaj në mënyrë të sigurt nga brenda ndërtesave ose bunkerëve. “Javelin” është konceptuar dhe pro,dhuar nga Ushh,tria Amerikane dhe një e tillë sipas të dhënave në Wikipedia, kushton mbi 200 mijë dollarë amerikanë.

“NLAW” është po ashtu një a,rmm,ë anti-ta,nnk, i njohur si “v,raass,ësi më i sofistikuar i tan,kkeve”, që ka fuqinë që t’i shkatërrojë edhe ta,nnket më të sofistikuara. Është a,rmm,ë e përshtatshme dhe e lehtë për t’u përdorur në të gjitha ambientet gjatë Iuf,timeve.

Është a,rmm,ë e konceptuar dhe e ndërtuar nga Suedia, të cilën që nga viti 2001 e përdor edhe Britania e Madhe si zëvendësim për “LAW 80s”. “NLAW” është e dizajnuar për t’u përdorur nga forcat e këmbësorisë dhe peshon vetëm 12.5 kilogramë si dhe është efikase në distancë mes 25 deri në 800 metra. Është jashtëzakonisht fleksibile dhe mund të suImojë pothuajse nga çdo pozicion.

Me këtë a,rmm,ë, mund të qëllohet nga brenda një ndërtese, nga një bodrum ose nga kati i dytë i një ndërtese jashtë rrezes së shumicës së tan,kkeve. Çmimi për njësi i kësaj a,rmm,e sillet nga 30 mijë deri në 40 mijë dollarë.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here