Gjermania është në procesin e ndërtimit të ushtrisë më të madhe në Evropë, tha kancelari Olaf Scholz në një zotim që shënoi një kthesë 180 gradë në qëndrimin historik të vendit ndaj mbrojtjes.

Gjermania e pas Luftës së Ftohtë reduktoi në mënyrë të qëndrueshme numrin e ushtrisë së saj nga rreth 500,000 trupa në kohën e ribashkimit në 1990 në vetëm 200,000. Shpenzimet e saj ushtarake për dekada kanë qenë jashtëzakonisht të kujdesshme – derisa qasja e Berlinit ndryshoi befas pas pushtimit rus të Ukrainës në fund të shkurtit.

Ditë pas fillimit të luftës në shkallë të plotë, Scholz njoftoi një fond prej 100 miliardë eurosh (105 miliardë dollarë) për të forcuar mbrojtjen ushtarake të Gjermanisë dhe për të kompensuar dekada të nënfinancimit kronik – asnjëra prej të cilave nuk lidhet drejtpërdrejt me dërgimin e armëve në Ukrainë .

Ai premtoi gjithashtu të përmbushë objektivin e NATO -s për të shpenzuar dy përqind të PBB-së për mbrojtjen, si dhe për të rritur forcat e saj të gatishmërisë së lartë nga 40,000 në më shumë se 300,000 trupa.

Kjo pasoi vite të tëra kritikash nga aleatët e ngushtë se Bundeswehr-i nuk po jepte mjaftueshëm kontribut për Aleancën.

Në një intervistë në televizionin publik ARD pas takimit të grupit G7 të kombeve më të pasura të botës në Bavari, kancelarja tha se Gjermania, së bashku me SHBA , dha “sigurisht kontributin më të madh” në NATO.

Ai tha: “Po ndërtohet ushtria më e madhe konvencionale në Evropë në kuadër të NATO-s dhe kjo është e rëndësishme për kapacitetin mbrojtës të NATO-s në tërësi”.

Udhëheqësi socialdemokrat, mikpritës i samitit, theksoi nevojën që ekonomitë e G7 “të qëndrojnë së bashku dhe të mbështesin ukrainasit në mbrojtjen e vendit të tyre”.

Ai pranoi se “të gjitha vendet e G7 janë të shqetësuara për krizat me të cilat po përballemi”, por, me një ton më shpresëdhënës, shtoi: “Unë kam shumë, shumë, shumë besim se do të kemi sukses të dërgojmë një sinjal shumë të qartë uniteti dhe vendimtar nga ky samit”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here