Anëtari serb i presidencës së BeH Milorad Dodik kërcënoi përsëri sot se do të ndajë forcat e armatosura shtetërore dhe do të krijojë ushtrinë e Republikës Serbe, duke pretenduar se njësia ka të drejtën e saj sipas Marrëveshjes së Dejtonit.

Në një ceremoni në Banja Lluka që shënonte përvjetorin e krijimit të paraushtarakëve serbë të Bosnjës në vitin 1992 nga zyrtarët e RS-së, Dodik sulmoi Përfaqësuesin e Lartë për BeH, Christian Schmidt dhe shtetet më të fuqishme perëndimore që mbështesin fuqimisht mandatin e tij.

Ai pretendoi se raporti i Schmidt në Këshillin e Sigurimit të OKB-së të mërkurën portretizoi në mënyrë të rreme situatën në BeH për shkak të pretendimeve se autoritetet e RS po ndërmerrnin veprime të paligjshme që çonin në përmbysjen e Dejtonit dhe minonin stabilitetin e BeH si shtet.Dodik tha se kjo është e pasaktë, gjegjësisht se ai dhe bashkëpunëtorët e tij kanë qenë “mbrojtës të Kushtetutës” dhe jo shkatërrues të Kushtetutës së Dejtonit.

“Marrëveshja e Dejtonit parashikon ushtrinë e RS dhe kjo është plotësisht legjitime dhe edhe nëse ne hyjmë në atë proces, është një luftë për kushtetutën,” tha Dodik.Marrëveshja që i dha fund luftës në BeH në 1995 vërtet toleronte ekzistencën e ushtrive të njësive, por ato u shfuqizuan në vitin 2004 kur forcat e armatosura të bashkuara të BeH u krijuan në bazë të një marrëveshjeje midis dy entiteteve.

Dodik tani pretendon se kjo ishte për shkak të “dhunës së madhe nga komuniteti ndërkombëtar” dhe tha se RS ka të drejtë të tërhiqet në mënyrë të njëanshme nga të gjitha marrëveshjet që kanë rënë dakord të krijojnë institucione të ndryshme të nivelit shtetëror, duke përfshirë ushtrinë, që nga fundi i luftës.Në raportin e tij për Këshillin e Sigurimit, Përfaqësuesi i Lartë Schmidt paralajmëroi se hapa të tillë do të ishin një kërcënim i drejtpërdrejtë për paqen dhe mund të çonin në një rifillim të konfliktit të armatosur në BeH.

Ndryshe, Shtetet e Bashkuara dhe Britania kanë vendosur sanksione ndaj Dodikut për minimin e Marrëveshjes së Dejtonit dhe korrupsionin duke e ndaluar atë të udhëtojë në ato vende dhe duke vendosur kufizime financiare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here