“Sanksionet e Turqisë ndaj Kosovës: S’ka mbështetje për ushtrinë – vendet myslimane mund të heqin njohjet”

Pas hapjes se ambasadës së Kosovës në Jerusalem ka pasur reagime nga shumë shtete. Turqia është njëra prej tyre që e ka kundërshtuar dhe dënuar ashpër hapjen e kësaj ambasade.

Shteti fqinj, Serbia, ka dalë sot me një artikull ku aludohet se do të ketë reagime negative për shkak të hapjes së ambasadës së Prishtinës në Jerusalem. Sipas Milovan Drecun, kryetar i Komitetit për Kosovën në Parlamentin serb, Turqia, si shteti që ka mbështetur fuqishëm formimin e ushtrisë së Kosovës mund t’i kundërpërgjigjet pikërisht aty.

Ai ka thënë se edhe disa shtete myslimane mund ta shqyrtojnë tërheqjn e njohjeve ndaj Kosovës, transmeton lajmi.net.

“Mund të ketë sanksione të drejtpërdrejta siç mund të ndodhë tërheqja e disa njohjeve të Kosovës nga vendet myslimane do të rezultojë nga ajo mosmarrëveshje, është e vështirë të vlerësohet. Prandaj, situata është e vështirë në mënyrë që lëvizjet e Prishtinës dhe të gjitha vendeve që kundërshtojnë këtë vendim të mund të parashikohen”, thekson Drecun, shkruan alo.

Ai ka thënë se edhe disa shtete myslimane mund ta shqyrtojnë tërheqin e njohjeve ndaj Kosovës.

“Ankaraja mund të kryejë aktivitete të caktuara në nivelin ndërkombëtar, veçanërisht midis shteteve islamike, duke kërkuar sanksione për sjelljen e Prishtinës. Por, nuk mendoj se ato sanksione mund të synojnë tërheqjen e njohjes së Kosovës”, thotë Drecun.

Turqia anulon mbështetjen për Ushtrinë e Kosovës?

Ajo që Drecun thekson është ndryshimi që mund të pasojë, duke pasur parasysh marrëdhëniet e ngushta midis Turqisë dhe Kosovës për një temë të rëndësishme – formimin e Ushtrisë së Kosovës.

“Shumë më e rëndësishme se sjellja e mundshme e Turqisë në nivelin ndërkombëtar është sjellja e saj në terren. Turqia i ka dhënë një mbështetje të fortë Prishtinës në gjithçka dhe ka punuar me të për të përgatitur të ashtuquajturën Ushtri të Kosovës për një kohë të gjatë – duke i armatosur ato, duke i siguruar armë të rënda dhe përbërës të blinduar të mekanizuar në depot e ushtrisë shqiptare në Shqipëri të destinuara për ushtrinë e ardhshme të Kosovës. Turqit po trajnojnë gjithashtu një pjesë të oficerëve të ardhshëm dhe të ashtuquajturit Ushtritë… Pra, do të ishte e rëndësishme nëse Turqia do të ndalonte së bëri atë”, aludon ai.

Drecun pranon se është e vështirë të vlerësohet nëse një reagim praktik mund të pritet nga BE dhe Palestina, të cilat gjithashtu i kundërshtuan me forcë Prishtinës këtë lëvizje.

“Bashkimi Evropian reagoi, sepse beson se lëvizja e Prishtinës nuk është në përputhje me politikën që ata po ndjekin dhe me përpjekjet për të zgjidhur atë problem. Pyetja është se cila do të jetë sjellja e mëtejshme e Brukselit sepse presidentja e përkohshme e Kosovës, Vjosa Osmani, tashmë është distancuar nga ky vendim për të hapur këtë ambasadë. Se çfarë qëndrimi do të ketë shumica që do të formojë qeverinë në Prishtinë në lidhje me këtë, mbetet të shihet”, thotë Drecun.

Kujtojmë, se hapja e ambasadës së Kosovës në Jerusalem është pjesë e marrëveshjes së Uashingtonit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *