Qeveria e Kosovës ka miratuar në parim ndarjen e buxhetit shtesë për blerjen e katër dr0nëve për FSK-në nga ministria e Mbr0jtjes.

Në një pron0ncim për lajmi.net, ish-zëvendësministri i Mbrojtjes i cili ishte në këtë detyrë deri më 1 prill të këtij viti e që tash është te deputet nga radhët e VV-së dhe nën-kryetar i Komisionit përdhe  te Çështjet e Sigurisë dhe Mbrojtjes, Enver DugoIIi, ka thënë se blerja e dr0nëve ushtarak është në koordinim me SHBA-të.

Prioritet i Qeverisë Kurti dhe Ministrisë së Mbrojtjes është avancimi dhe f uqizimi i kapaciteteve mbrojtëse dhe lutfarake të FSK-së dhe çdo investim dhe çdo përkrahje është e mirëseardhur pasi që është në pajtim me misionin dhe vizionin e kësaj qeverie që të forc0jë kapacitetet mbrojtëse. Kisha thënë se është një lajm shum i mirë edhe për faktin se është në bashkëpunim dhe koordinim me aleatin tonë, SHBA, të cilat kanë dhënë dhe po vazhdojnë të japin k0ntribut për fuq izimin e kapaciteteve mbrojtëse”, ka thënë DugoIIi.

Ai ka thënë se beson që në buxhetin e ardhshëm do të ketë edhe më shumë mbështetje për FSK-në.Duke folur për kërkesën e Ministrisë së Mbrojtjes për bIerjen e dr0nëve, DugoIIi ka treguar detaje edhe për çfarë shërbejnë dr0nët ushtarak.

Në bazë të asaj që është thënë nga ministri Mehaj  informacioneve që kam, janë për qëllime zbuIimi e vëzhgimi gjë që është element i rëndësishëm që i ka munguar dhe i mungon FSK-së. Ata dr0në janë multi-fu nksional, varet çfarë tipi dhe lloji janë, nuk kam më shumë informacione specifike. Siç ka potencuar edhe ministri Mehaj, ato kanë me u dërgu prej SHBA-ve, partnerëve tanë të cilët po i dhe te plotësojnë nevojat e FSK-së, gjegjësisht për kapacitetin mbrojtës dhe para ndalues sepse të gjitha kapacitetet e planifikuara kanë të vetmin rol për f0rcimin e mbrojtjes të sovranitetit e integritetit territorial”, ka thënë Dugolli.

Ai ka bërë të ditur se FSK-ja nuk ka qenë e pajisur me dr0në të tillë, por ka thënë se një gjë e tillë ka mundësi të ketë qenë në plan për tu realizuar.“Nuk ka pasë më herët është hera e parë, por ndoshta kanë qenë të pIanifikuar për një fazë më të vonshme, kështu që krejt çka po bëjmë është që po e përshpejtojmë atë fazën e tranzicionit sepse është edhe në programin tonë qeverisës që sa ma herët të jetë e mundur të arrijmë kapacitetet e nevojshme mbrojtëse”, ka thënë DugoIIi.

DugoIIi ka thënë se Qeveria Kurti e ka pasë prioritet pajisjen e FSK-së me mjetet e nevojshme, sidomos të amratimit, por pa lënë anash fushën e logjistikës dhe ushtarëve që do të operojnë me këto dhe te  mjete.Kujtojmë se ministri Mehaj ka kërkuar 11.9 milionë euro nga Qeveria e Kosovës për të bIerë katër dr0nët ushtarak që do  t’i  dhe  shërbejnë FSK-së, por ka thënë se Qeveria mund t’i aprovojë edhe vetëm 4.5 miIionë euro, e pastaj një miIionë t’i sigurojë vetë edhe  Ministria e Mbrojtjes, duke marrë parasysh se pagesa prej 11.9eur milionë eurove mund të bëhet në dy këste.Mehaj ka bërë të ditur se njëra pagesë e këstit mund të bëhet tani, ndërsa gjysma tjetër e mbetur mund të paguhet në  të vitit 2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here