Beteja për kryeqytetin e Ukrainës Kiev mund të jetë Stalingradi i ri i Rusisë,

Kështu thotë një deputet ukrainas për BBC. Sviatoslav Yurah, deputeti më i ri i Ukrainës ndonjëherë dhe një ish-këshilltar i Presidentit Zelensky, po ndihmon me mbrojtjen vullnetare në Kiev.

Ai tha për programin Today të BBC Radio 4 se kryeqyteti është përballur me një “breshëri” raketash gjatë natës dhe ka beteja të vazhdueshme në periferi të qytetit. Por ai paralajmëron se Rusia duhet të përgatitet për humbje të mëdha nëse ajo përparon në qytet.

“Është një qytet masiv me miliona njerëz dhe nëse rusët përpiqen të hyjnë, ata do të kenë një luftë të madhe në duart e tyre – ky do të jetë Stalingradi i tyre nëse duan ta bëjnë atë,” thotë ai, duke iu referuar betejës më të përgjakshme të Luftës Botërore.

Në këtë betejë vdiqën rreth 1.1 milion trupa sovjetike dhe 800,000 trupa naziste gjermane dhe rumune. Beteja e viteve 1942-43 ishte një pikë kthese, duke ndaluar përparimin nazist në Rusi. “Askush nuk do të dorëzohet – unë mund t’ju garantoj patjetër këtë,” thotë ai

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here